Om en enhet har “Samtycke till aviseringar” aktiverat behöver en vårdgivare ha patienters samtycke till att avisera dem via sms eller e-post. Mer om vilka aviseringar som skickas från plattformen.

Introduktion till samtycke

När en patient söker vård och t.ex. startar ett nytt ärende får hen frågan om att bli aviserad om uppdateringar i ärendet eller inte. Patienten kan svara; “ja” eller “nej”. Om patienten avbryter innan hen har svarat på frågan är hen “odefinierad” i plattformen fram till att patienten har svarat på frågan.

Vem får aviseringar?
Aviseringar skickas till patienter som har svarat “ja” eller är “odefinierad”. Plattformen försäkrar därför att patienter som har pågående ärenden när funktionaliteten aktiveras fortfarande får aviseringar om sina ärenden. Det blir alltså först vid nästa tillfälle de söker vård som de får aktivt välja “ja” eller “nej” till aviseringar.

Ett samtycke sparas på organisationsnivå. Det betyder att om patienten sagt “nej” till att bli aviserad på en enhet, så gäller det även för alla andra enheter inom samma organisation.

En enhet kan sätta upp en egen informationstext om vad samtycke betyder. Patienten kan läsa texten när hen söker vård och blir tillfrågad om aviseringar. En enhets superuser kan lägga till och ändra informationstexten i admin.


Så här ser en vårdgivare patientens val

Om en patient har valt att inte ta emot aviseringar visas det i ärendevyn.

I Utskicksvyn visas också patientens val.

Om vårdgivaren försöker skicka ett Utskick när patienten ej samtyckt till aviseringar visar plattformen information om att samtycke saknas.

Vårdgivaren kan välja att ändå skicka ett Utskick. T.ex. om patienten har lämnat sitt samtycke i ett fysiskt möte.

Om patienten inte har fått frågan ännu eller avbrutit innan hen svarat på frågan om samtycke visar plattformen information om det.


Så här fungerar det för patienten


En patient kan lämna och ändra sitt samtycke i dessa fall:

  • Under starten av ett nytt ärende
  • Efter att ha besvarat ett frågeformulär, om samtycke inte har lämnats tidigare
  • I menyn, med omedelbar verkan för alla aktiva ärenden.

En patient kan också lämna sitt samtycke under ett fysiskt besök. Vårdgivaren kan då lägga till det i plattformen när hen skapar ett Utskick till patienten.

Informationstexten “Om samtyckte till aviseringar” visas tillsammans med frågan om samtycke, för att informera om hur personuppgifter hanteras.