Anslut till videobesök i ett mötesrum som patient
Patienter deltar i aktiviteten som hålls i ett digitalt mötesrum. Det betyder att de ansluter till ett videobesök med en anslutningskod.
Hur det går till för en patient:
- Patienten loggar in i plattformen.
- Patienten går till menyn och väljer “Anslut till ett videobesök”.
- Patienten får fylla i en niosiffrig anslutningskod. Anslutningskoden har patienten fått av sin vårdgivare i t.ex. en kallelse.
- Patienten väljer “Fortsätt”.
- Patienten får fylla i vad hen vill kallas under videobesöket, genom att ange ett s.k. “visningsnamn“. Patienten kan välja namn fritt vilket också betyder att patienter med skyddad identitet kan delta på lika villkor. Visningsnamnet kommer att synas för alla deltagare och hjälpa dem att tilltala varandra i t.ex. gruppdiskussioner.
- Patienten väljer “Anslut”.
- Patienten får samtycka till att dela personlig infomation i mötesrummet. Via länk till enhetens personuppgiftspolicy finns mer information om hur personlig information hanteras.
- Patienten ansluts nu till väntrummet* för det aktuella videobesöket som hålls i mötesrummet.
- Patienten väntar i väntrummet* tills vårdgivaren är redo att släppa in deltagarna i videobesöket.
- Patienten släpps in i videobesöket med mikrofonen avslagen.
* i väntrummet kan patienten se namnet för videobesöket t.ex. “Föräldragrupp A”, anslutningskoden och valt visningsnamn. Patienten kan också välja att lämna väntrummet.
Hur visningsnamn, samtycke och väntrum ser ut

Under ett videobesök i ett digitalt mötesrum kan patienten:
- Byta kamera. Om patienten har en enhet med flera kameror, som t.ex. en smartphone, kan hen byta mellan kameran på framsidan och baksidan av enheten.
- Slå på/av mikrofonen. Det här påverkar bara patientens mikrofon.
- Lämna videobesöket. Patienten lämnar videobesöket. Övriga deltagare är kvar i videobesöket.
- Inte stänga av sin kamera.
För att garantera att alla deltagare är inloggade på ett säkert sätt, behöver patienter logga in i plattformen innan de kan ansluta till ett videobesök.
Patienters valda visningsnamn visas istället för ett riktigt namn, för att skydda patienternas integritet och data. Alla deltagare (patienter och vårdgivare) ser ett visningsnamn. Vårdgivare visas alltid tillsammans med sitt riktiga namn och yrkesroll för alla deltagare.
Updated on 2024-04-29